Contemporary House 1

Completion date:2019
Contract value:£ 920k
Gross internal floor area:300sq.m

This is a large bespoke five bedroom contemporary home with a therapy pool in Essex designed specifically to meet a young special needs client and his family. Before embarking on this project we explored a number of other sites in the area looking at potentially extending and substantially remodelling existing residential properties, This execise showed that it was actually more economic to build a new property attracting no VAT, it also allowed a blank canvas rather than starting with design constraints and unforseen issues. Eventually a site in Alton Drive was identified.

The family required the home to be fully accessible for wheelchair use and essentially open plan on the ground floor with kitchen dining and lounge opening out with large sliding doors and flush thresholds onto an artificial grass garden area with raised beds and decking. A lift was required and integral garage/storage area to allow direct access to the car from wheelchair.

A linked therapy room and adjacent pool were provided. The existing house was demolished and the new design makes use of the south facing aspect of the garden with the therapy pool built as a wing of the main property.

An air source heat pump provides hot water and underfloor heating is used throughout. The Mono pitch roof has been designed to maximise the south facing aspect and has a low pitch with large overhangs. It will facilitate the use of PV panels with a feed to a storage battery- as a later addition. Ventilation is provided by a whole house system and the property has high levels of insulation throughout.

The client is particularly pleased with the way the layout allows them to use the building as a normal family home whilst allowing flexible access. The majority of doors are sliding and wide enough to accomodate a wheelchair and most of the ensuite bathrooms and wet rooms are designed in a similar fashion whilst endeavouring to reduce the institutional feel.

The design is striking with a curved front facade that peals away from the main face with a long slot window angling to align with the entrance road. To the rear a zinc projecting bay and sun shade louvres create a visually attractive facade, contrasting with render and minimal areas of cedar cladding.