Contemporary House 2

Completion date:2020
Contract value:£ 2.5m
Gross internal floor area:481sq.m

The site is on the outskirts of Wickham bishops to the west of the villagecentre. It is situated toward the top of a Hill with long views looking over farmland woods and a golf course to the West. The roughly triangular site which is partly wooded is very steep creating a very challenging design problem. A public footpath runs along its northern boundary beside a small stream.

The bulk of the building is two storey with direct access from the driveway to the upper ground floor plan. An internal helical staircase leads down to the lower ground floor which has a flush level patio leading out into the garden which terraces down beyond.

This solution not only exploits the long views over the meadow but also reduces the steepness of the garden. Gabion retaining walls along the northern boundary further reduces the slope of the garden was also creating fenceless security to the footpath beyond. The master bedroom with its own suite is located at first floor which has the best views across the landscape.

The building is designed to be one room deep, this allows each room to get direct but restricted sunlight from the south whilst still enjoying the views to the northwest via full height sliding patio doors. This allows this fa├žade to be opened up allow the outside to flow in. An external deck provides direct access to the outside from the upper ground floor. Each habitable room has an external deck

The building is contemporary in its design with a zinc mono-pitched gullwing roof separated by a sedum roof between over the main open plan living space. External walls are finished in a mixture of render, Cedar cladding and porcelain tile.